Hangi sözler hakarete girmez?
Örneğin; “Notumu doğru vermedin”, “Derslere ve okullara gelmiyorum”, “Yanlış anlatıyorsun, gerçek bu”, “Yeter artık”, “Küfür”, “Ne biçim”, “Öğretmen misin”, “Cahil”, “Tecrübesiz”, “Senden öğretmen olmaz” vb. gibi kelimeler kanunen hakaret olarak kabul edilmeyen kelimelerdir.
Hangi kelimeler suç değil?
Hakaret sayılmayan kelimeler kanunda tek tek sayılmamıştır. Bir kelime veya ifade muhatabın onur, şeref ve saygınlığına zarar verebilecek nitelikte değilse hakaret suçu değildir. Küfürlü sözler hakaret teşkil etmez.
Amk hakaret sayılır mı?
Hakaret sayılan kelimeler ve ifadeler: “Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” ve “dolandırıcı” gibi kelimeler de hakarettir. “Eşek”, “köpek”, “öküz”, “tazı” vb. Hayvanlara isimleriyle seslenmek de hakarettir. Amk vb. Sosyal medyada kısaltmalar kullanılarak yazılan yazılar hakarettir.
Küfür etmenin cezası kaç TL?
Hakaret suçunun cezası: Hakaret suçunun cezası günlük 20 TL’den az, 100 TL’den çok olmamak üzere, 5 günden az, 730 günden çok olmamak üzere verilir. Bu durumda, hakimin takdirine bağlı olarak 100 TL’den 73.000 TL’ye kadar değişen bir para cezası verilebilir.
Çakal kelimesi hakaret mi?
Bu bağlamda hangi sözcüklerin suç teşkil ettiği Yargıtay içtihatları ile belirlenir. Önemli olan kişinin onur ve haysiyetinin çiğnenmesi ve değersiz olarak gösterilmesidir. Örneğin bu amaçla yapılan “servet”, “geri zekalı”, “aptal”, “Avel”, “köpek”, “namussuz”, “çakal” gibi ifadeler hakaret suçunu oluşturur.
Kaşar kelimesi hakaret mi?
Kaşar bir hakaret suçu mudur? Saldırgan bir sıfat olarak Kaşar kelimesi ahlaksız anlamına gelir.
Hangi sözler tehdite girer?
Bir tehdidin gerçekleşmesi için “nesnel” olarak ciddi nitelikte olması gerekir. Başka bir deyişle, söylenen sözler ve gerçekleştirilen davranış mağdurda ciddi bir korkuya neden olacak kadar yeterli ve uygun değilse, bir tehdit suçunun işlendiği söylenemez.
Aptal kelimesi hakaret sayılır mı?
Bir sınırlama olarak kabul edilmese de, “zenginlik”, “aptal”, “aptal”, “geri zekalı” veya “namussuz” gibi kelimeleri açıkça söylemek hakaret teşkil edebilir. Ancak küfürlü sözler hakaret suçu teşkil etmez.
Salak mısın demek suç mu?
– “Aptal mısın?”, “Aptal mısın?”, “Sen onun köpeği misin?” gibi soru işaretli ifadeler de hakaret suçunu oluşturur. Burada da failin amacı mağdurun onur ve haysiyetini ihlal etmektir. – “Aq”, “amk”, “mk” gibi sosyal medya kısaltmaları da hakaret suçunu oluşturur.
Cahil demek suç mu?
Kaba sözler ve sert eleştiriler, katılımcının onurunu, haysiyetini ve saygınlığını ihlal etmediği için hakaret teşkil etmez. Bu nedenle cahilce hakaret suçu değildir.
Lavuk kelimesi hakaret midir?
Katılımcıya yönelik, “Seni buraya gömerim piç, sen benim kim olduğumu biliyor musun?” gibi ifadeler, “orospu” kelimesinin kullanılması nedeniyle hakaret teşkil etmemektedir.
Salak küfür mü?
Bir zamanlar küfür olarak kabul edilen bazı kelimeler artık günlük hayatta yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin: “Aptal” kelimesi 1980’lere kadar en kötü ve en büyük küfürlerden biri olarak kabul edilirken, artık günümüzde o kadar etkili bir küfür değil. Küfür seviyesi kişiden kişiye değişebilir.
O ç demek suç mu?
Eşek arısı hakaret midir? Yukarıda verdiğimiz kararda, pislik ifadesinin herkes tarafından anlaşılabilir olduğu ve hakaret olduğu tespit edilmiştir. Burada ulaştığımız sonuç, yorum veya gönderiyi kısaltmanın onu hakaret suçunu oluşturmasını engellemediğidir.
Aç köpek hakaret mi?
Dolayısıyla “aç köpek” ifadesi bir kişinin onur ve haysiyetini ihlal eden bir ifadedir. Yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere, Aç Köpek hakaret suçu teşkil etmektedir.
Sansürlü küfür etmek suç mu?
Hakaretin mutlaka bir sözle yapılması gerekmez. Hakaret suçu şekil ve imgeyle de işlenebilir.
Hangi sözler tehdite girer?
Bir tehdit suçunun var olması için, “nesnel olarak” ciddi nitelikte olması gerekir. Başka bir deyişle, söylenen sözler ve gerçekleştirilen davranış, mağdurda ciddi bir korku uyandırmak için yeterli, uygun ve orantılı değilse, tehdit suçunun gerçekleştiği söylenemez.
Edepsiz hakaret mi?
Toplumda bir kişiye hakaret eden veya onu aşağılayan ifadeler hakaret olarak kabul edilir. “Uygunsuz” kelimesi, kaba, ahlaksız davranışlar sergileyen veya bu davranışlarda bulunan bir kişiyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kabalığı bir hakaret olarak kabul edemeyiz, ancak onu sert eleştiri bağlamında değerlendirebiliriz.
Ne gibi durumlarda hakaret davası açılır?
Kişilere yönelik sert eleştiri veya rahatsız edici sözler hakaret suçu kapsamında değerlendirilmemeli, söz konusu sözlerin şeref, haysiyet ve itibara zarar verebilecek somut bir fiil veya olguya atıf yapması veya sövme fiili oluşturması açıkça gerekmektedir.
Hangi küfürler hakarettir?
Bu maddeye göre, “biri hakkında alenen aşağılayıcı bir söz söylemek” veya “bir kimseyi bir fiil veya davranışla aşağılamak” hakaret suçunu oluşturmaktadır. Hakaret suçu, bir kimsenin şeref, haysiyet veya itibarına yönelik sözlü veya yazılı bir saldırıdır.