Hâkim kararını değiştirebilir mi?
1 28 Temmuz 2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüktedir. Hükmün tamamlanmasıyla önceki mahkeme kararının düzeltilmesi veya değiştirilmesi mümkün değildir5. Şartlar varsa, yanlış kararlar mahkemede veya hükmün düzeltilmesiyle düzeltilebilir6.
Hakimin verdiği karar bozulur mu?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.
Mahkeme kararı değişir mi?
Yargıtay/Danıştay, ilk derece mahkemesinin kararını inceleyecek ve kararda herhangi bir hukuka aykırılık bulursa kararı iptal edecektir. İptal edilen karar, yeniden inceleme için kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilecektir. Yargıtay/Danıştay hukuka aykırılık bulunmadığını tespit ederse kararı onaylayacaktır. Karar daha sonra kesinleşecektir.
Yanlış karar veren hakime ne olur?
Hakim hukuka aykırı bir karar vermiş veya tedbir almışsa, hukuk yollarına başvurularak hukuka uygunluk sağlanır. Bu nedenle, zarar gören tarafa sorumluluk davası açma fırsatı verilmesine gerek yoktur.
Hakime verilen ifade değiştirilebilir mi?
Kolluk kuvvetlerinin savunma avukatı olmadan verdiği ifade, şüpheli veya sanık tarafından hâkim veya mahkeme önünde doğrulanmadıkça karara esas teşkil edemez. Şüphelinin aynı olayla ilgili ifadesinin yeniden kayda alınması gerekiyorsa, bu işlem yalnızca cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.
Savcı hakimin kararına itiraz edebilir mi?
(1) Suçtan zarar gören kişi, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde Ağır Ceza Mahkemesinin bulunduğu yer sulh ceza hâkimliğine başvurabilir. Yetkili mahkeme, kararı veren Cumhuriyet savcısıdır.
Hakimin verdiği kararı savcı bozabilir mi?
Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve verebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü, savcılık soruşturması sırasında mevcutsa, savcı tarafından duruşma sırasında açıklanır.
Hakimin kararını kim bozar?
Yargıtay Başsavcısı bu sebepleri aynen kaydeder ve kararın veya hükmün iptalini isteyen yazısını Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’ne gönderir. Yargıtay Ceza Dairesi, sunulan sebepleri uygun görürse, adaletin sağlanması amacıyla kararı veya hükmü iptal eder.
Mahkeme kararını kim bozar?
Danıştayın yetkili dava dairesinin kararı yerinde görülürse mahkeme kararı bozulur; aksi takdirde onanır. Danıştay (5183 sayılı Kanunun 15. maddesi ile değiştirilen cümle. Yürürlük: 9.6.
Karar düzeltme yoluna kimler başvurabilir?
Karar düzeltme, başvurucunun veya kesin kararla mahkûm edilen sanığın başvurabileceği son çaredir.
Kesinleşmiş karar tashih edilebilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Kesinleşmiş mahkeme karari bozulur mu?
Bir mahkeme, nihai bir muhtıra ile belgelenen nihai kararını, yalnızca bir hata yaptığı için iptal edemez. Nihai kararla ilgili herhangi bir hata, kararı veren mahkeme tarafından düzeltilemez, bunun yerine olağanüstü bir yasal çözüm süreci olan duruşma mahkemesi tarafından düzeltilir.
Hâkim kararını değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Yanlış karar veren hâkim nereye şikayet edilir?
Başsavcılık, kolluk kuvvetleri, valilik, kaymakamlık veya mahkeme.
Hâkim keyfi karar verebilir mi?
“Hâkimler işlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.” Vicdani kanaate dayalı karar vermek, keyfi karar vermek anlamına gelmez; yargı kararlarının gerekçeli, hukuki ve mantıksal yapısının titiz, sebep-sonuç ilişkilerinin tam olması gerekir.
Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?
İstinaf, kararı veren mahkemeye yapılır (CMK m. 268/1). İstinaf edilen hâkim veya mahkeme, istinafın yerinde olduğuna kanaat getirirse, istem üzerine kararını düzeltebilir (CMK m. 268/2).
Kesinleşmiş karar tashih edilebilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Karar düzeltme yoluna kimler başvurabilir?
Karar düzeltme, başvurucunun veya kesin kararla mahkûm edilen sanığın başvurabileceği son çaredir.
Savcı kararını değiştirebilir mi?
(1) Cumhuriyet savcısının itiraz ettiği karar sanık lehine bozulabilir veya değiştirilebilir. Cumhuriyet savcısı sanık lehine işlem yapılmasını isterse, yeni mahkûmiyet, önceki hükümde verilen cezadan daha ağır bir cezayı öngöremez.
Tavsiyeli Bağlantılar: Mısır Alfabesi Nasıl