Karadenizlilerin kökeni nereden gelir?
1923 yılında Kafkaslardan bölgeye göç eden Lazlar, Gürcüler ve Çerkezler karşılığında Rumların Yunanistan’a gönderilmesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bugünkü etnik yapısını ortaya koymuştur.
Karadeniz’e Türkler nereden geldi?
Gürcistan’ın çeşitli yerlerinde yerleşik bulunan Kıpçakların bir kısmı, 1124 yılında Selçuklular tarafından fethedilen Çoruh Vadisi’ne yerleşmişlerdir. Buradan batıya doğru yayılmaya başlayan Kıpçaklar, küçük gruplar halinde bu bölgeye göç etmiş ve Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu’ya kadar yayılmıştır.
Trabzonluların soyu nereden gelir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Karadenizliler nereli?
“Karadenizli” tanımı veya “Ben Karadenizliyim” ifadesi yalnızca Türkiye’de Karadeniz şehirlerinde yaşayanlar için kullanılmaktadır.
Lazların kökü nereye dayanıyor?
Modern teoriler, Kolhislilerin, antik çağlarda Güneydoğu Karadeniz bölgesinin etnik ve kültürel yapısında önemli rol oynayan Laz ve Megrellerin ataları olduğunu ileri sürmektedir.
Lazlar hangi Türk boyundandır?
MÖ 6. yüzyılda Karadeniz’in kuzeyine seyahat eden Herodot, Sakaların “Alazon” (+Alaz) kabilesinden bahseder. MS 23-79 yılları arasında yaşayan Romalı PİLİNUS, aynı bölgede “Laz” (Laz’oi) adlı bir kabilenin yaşadığını bildirir.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Karadenizliler çepni mi?
Çepni Aşireti Tarihte Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır. Çepniler; özellikle Güvenç Abdal olmak üzere 1071 yılında Anadolu’nun, 1277 yılında ise Sinop’tan Trabzon’a kadar olan Karadeniz bölgesinin fethinde çok etkin rol oynamışlardır.
Trabzonlular hangi Türk boyundan?
Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Ofluların soyu nereden gelir?
Gürcistan’dan göç eden Kıpçak toplulukları da bölgedeki Türk nüfusunu güçlendirdi. Bu gelişmeler sonucunda küçük bir azınlık haline gelen Rum Ortodoks halkının son temsilcileri nüfus mübadelesi sonucunda bölgeyi terk ettiğinde, Of’un bugünkü nüfus yapısı ortaya çıktı.
Trabzon Rum mu laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Trabzonlular ne göçmeni?
Trabzon’da çeşitli Türk boyları yaşamaktadır. Şalpazarı ve Beşikdüzü başta olmak üzere Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of, Sürmene ve Araklı’nın bazı köylerinde Çepniler yaşamaktadır ve Şalpazarı’nda Türkmen gelenekleri halen sürdürülmektedir.
Karadeniz halkı nereden gelmiştir?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Gerçek lazlar nerelidir?
Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.
Karadenizliler anneye ne der?
Anaka: Çocuk dilinde “anne” veya “büyükanne” anlamına gelen kelime.
Trabzonlular hangi Türk boyundan?
Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Karadenizliler nereden göç etti?
Çoğunluğu Kıpçaklardan oluşan Hıristiyan Türkler, genellikle Gürcistan üzerinden Karadeniz bölgesine göç etmişlerdir.
Rumlar Karadeniz’e nereden geldi?
Bazı Rumların kökenleri, 1461 yılında Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanıyor. Buradaki Rumların çoğunun kökenleri ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanıyor.
Trabzon kökeni rum mudur?
Sonuç olarak, 19. yüzyılın başlarında şimdiki Trabzon ilinin nüfusu Ermeniler, Rumlar ve Türklerden oluşuyordu. Nüfusun çoğunluğu Türklerdi. Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyorlardı.